nazwa oznacza „chleb-ser”), a także śmietaną i cukrem. W Szwecji maliny moroszki ( hjortron ) i konfitury z maliny moroszki są używane jako polewa do lodów, naleśników i gofrów. W Norwegii często miesza się je z bitą śmietaną i cukrem, aby służyć jako deser zwany multekrem (krem malinowy), jako dżem lub jako składnik domowych lodów. Jogurt z maliny moroszki – molte lub multeyoughurt – jest produktem supermarketu w Norwegii. W Nowej Fundlandii i Labrador w Kanadzie, maliny moroszki są używane do robienia „ciasta z pieczarek” lub dżemu. Arctic Yup''ik wymieszaj jagody z olejem z fok, tłuszczem z renifera lub karibu (który jest pokrojony w kostkę i puszysty z oleju foczego ) i cukrem, aby uzyskać „ lody eskimoskie ” lub akutaq. [1] Przepisy różnią się w zależności od regionu. Na obszarach rzek Jukon i Kuskokwim używa się białej ryby (szczupaka) wraz z tłuszczem piekarskim i cukrem. Jagody są ważnym tradycyjnym źródłem pożywienia dla Yup''ik. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C jagoda jest ceniona zarówno przez żeglarzy nordyckich, jak i rdzennych mieszkańców północy . Jego zawartość polifenoli , w tym związków flawonoidowych , takich jak kwas elagowy, wydaje się naturalnie konserwować przetwory spożywcze z jagód. Maliny moroszki można konserwować we własnym soku bez dodatku cukru, jeśli przechowuje się je w chłodnym miejscu. Wyciąg z maliny moroszki stosowany jest również w kosmetykach takich jak żele pod prysznic, kremy do rąk i balsamy do ciała.'